De slimme meter

De slimme meter is een digitale elektriciteitsmeter, in tegenstelling tot de huidige analoge draaistroommeters. De bestaande gas- en elektriciteitsmeter wordt voorzien van een digitaal afleesapparaat of een installateur vervangt in opdracht van de netbeheerder de oude gasmeter en elektriciteitsmeter en plaatst een slimme meter voor beide energiestromen. De slimme meter kan op afstand uitgelezen worden en deze gegevens zijn beschikbaar voor de consument. Daarnaast bevat het apparaat poorten waarmee op afstand andere apparatuur bediend kan worden of waarmee de meter uitgelezen kan worden via andere elektronica. 

Bij de zakelijke kleinverbruik markt wordt vanaf 2014 de slimme meter uitgerold. Tevens is de meter meteen beschikbaar voor mensen die deze aanvragen met prioriteitplaatsing, de meter wordt dan over het algemeen binnen een maand geplaatst. EnergyAlert heeft de mogelijkheid om de gegevens uit de slimme meter eenvoudig op te vragen als de consument toestemming geeft voor het aanvragen van deze gegevens. De data van de slimme meter kan dan worden getoond in EnergyAlert. 

De consument is zich bewust van deze uitrol maar vaak niet van de mogelijkheden van de slimme meter. Vermindering van het energieverbruik en daarmee besparing komt tot stand via het principe meten=weten=besparen. Naarmate mensen meer inzicht hebben in hun verbruik, gaan ze meer besparen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat deze besparingen kunnen leiden tot een reductie van 10% op het primaire energieverbruik.

Door energiemonitoring kunnen deze besparingen gemonitord en geanalyseerd worden. Ook krijgt een gebruiker inzicht in de teruglevering die dankzij een eventuele energieopwekker zoals een zonnepaneel of een micro-warmtekrachtkoppeling gerealiseerd wordt.

Mocht u vragen hebben of wenst u meer informatie over wat EnergyAlert voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact met ons op.