Wat is een ODA ?

De slimme meter zal de oude analoge draaischijfmeter gaan vervangen. Deze meter kan op afstand uitgelezen worden maar aan dit uitlezen zijn beperkingen verbonden. De netbeheerder mag de slimme meter op afstand uitlezen als de gebruiker hiervoor toestemming heeft gegeven. Netbeheerders moeten gebruikers de volgende opties geven:

1. Slimme meter staat 'uit'. Dit betekent dat de meter niet op afstand uitgelezen kan worden

2. Slimme meter staat 'aan'. Dit betekent dat de netbeheerder 6 keer per jaar zal uitlezen.

Daarnaast kan de gebruiker toestemming geven de meter nog vaker uit te lezen, waarmee het monitoren van levering van gas en elektriciteit mogelijk wordt. De digitale meter maakt het monitoren van energiestromen een stuk gemakkelijker en goedkoper. Oblivion is gecertificeerd als ODA (= Onafhankelijke Diensten Aanbieder) en is hierdoor gecertificeerd om de data uit de slimme meter op te vragen bij EDSN, het platform voor administratieve verbindingen tussen de marktpartijen in de energiesector. Dat houdt in dat de data uit de slimme meter getoond kan worden in EnergyAlert. De data is zichtbaar van de vorige dag, per kwartier.  Het verbruik in de loop van een dag kan er daardoor als volgt uit zien:

Een partij die ODA wil worden moet aan strenge eisen voldoen. Energiemeetdata valt namelijk onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens, dus een ODA moet beschikken over een goede security afdeling voor het bewaken van deze gegevens. Daarnaast moet de partij over uitgebreide kennis beschikken rond het inlezen van meetdata en het vertalen van deze data naar informatie. Een ODA wordt regelmatig gecontroleerd om de certificering te kunnen behouden. 

Het monitoren van de slimme meter geeft de gebruiker de mogelijkheid om zijn verbruik in te kunnen zien. Besparingskansen worden zichtbaar, afwijkingen en onverwachte verbruiken vallen op en het effect van energiebesparende maatregelen kan bekeken worden. Ook de  teruglevering bij gebruik van energieopwekkende apparaten is te analyseren.  Kortom: het totaalplaatje wordt zichtbaar voor een organisatie.

Benieuwd naar de voordelen van energiemonitoring voor uw organisatie? Neem gerust contact op!

Mocht u vragen hebben of wenst u meer informatie over wat EnergyAlert voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact met ons op.